UPDATE Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Bruxelles, că renunţă la iniţiativa de blocare a acordării statutului de candidat Serbiei, anunţă surse oficiale, citate de AFP.
"Băsescu a anunţat că românii şi-au dat acordul în cazul Serbiei pentru că cele două părţi s-au înţeles asupra semnării protocolului privind drepturile minorităţilor", dat fiind că există o minoritate sârbă şi în România, a declarat eurodeputatul german Elmar Brok, care a participat joi la o reuniune la care a fost prezent şi Traian Băsescu.
Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene.
Potrivit surselor citate, preşedintele Băsescu nu a fost prezent la semnare, aflându-se la summit-ul PPE.
Textul protocolului între România şi Serbia privind minorităţile va fi semnat la Bruxelles, joi, în următoarele ore, au declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.
Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.
Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.
Semnarea a avut loc la Comisia Europeană.
Semnarea Protocolului a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.
România a fost singurul stat membru al UE care, la Consiliul Afaceri Generale de marţi, de la Bruxelles, a pus condiţii suplimentare pentru acceptarea Serbiei ca stat candidat la accesul în Uniunea Europeană. Gestul i-a surprins pe mulţi europeni, ba chiar şi pe unii politicieni români, însă semnalul de avertisment a fost lansat „ţării prietene” încă de anul trecut, de către Traian Băsescu.
Mişcarea