Legea Lustratiei a fost adoptata, marti, de Parlament, iar amendamentul referitor la lustrarea procurorilor a starnit dezbateri aprinse, chiar daca forma finala a legii inca nu a fost data publicitatii. Cei mai multi l-au interpretat ca fiind un atac la Monica Macovei, dar se pare ca fostul ministru nu intra sub incidenta legii.
Cel putin asa au declarat pentru Ziare.com cei doi autori ai amendamentului controversat, deputatul UDMR Mate Andras Levente si deputatul minoritatii italiene Mircea Grosaru.
Conform Raportului comun al comisiilor Juridica si pentru Drepturile Omului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, amendamentul introducea in categoria celor lustrabili "persoana care a exercitat functia de presedinte sau presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti".
Scoasa din contextul intregului continut al Legii Lustratiei, exprimarea i-a facut pe multi sa aprecieze ca atat Monica Macovei, dar si Norica Nicolai, care au fost procurori inainte de 1989, fara sa primeasca insa vreun verdict din partea CNSAS, ar fi lustrabile dupa intrarea in vigoare a legii.
Legea Lustratiei, votata in Parlament - Vezi ce persoane importante ar atinge
Monica Macovei ar putea fi lustrata dupa terminarea mandatului
Cristian Preda considera ca Basescu ar trebui sa retrimita Legea Lustratiei in Parlament
Autorii amendamentului dezmint aceasta interpretare.
"Inclusiv in procesul verbal de la comisie, cand am facut amendamentul, se vede ca el se refera la cei care au facut politie politica, adica nu au respectat Constitutia din vremea respectiva si Declaratia Universala a Drepturilor Omului.