Sunt tot mai puţine ouă, dar mai scumpe, pe piaţă. În magazine de cartier, acestea se vând chiar cu un leu bucata. De la începutul anului, preţul ouălor a crescut cu mai mult de 100%. În Timiş, deşi cinci producători au dat faliment, acest lucru nu a influenţat piaţa, declară Direcţia Sanitar-Veterinară. Producătorii dau vina pe creşterea tarifelor la utilităţi şi la furaje, pe modificările impuse de normele europene pentru creşterea găinilor din ferme şi, nu în ultimul rând, pe condiţiile meteo.
Ouă vândute la suprapreţ
Preţul ouălor de pe rafturile magazinelor româneşti a crescut, de la începutul anului, în trei etape. Acum, un ou a ajuns să coste peste un leu în unele unităţi alimentare. Prima majorare a preţurilor a avut loc în ianuarie, când a fost sistat importul de ouă ieftine din Polonia, iar cantitatea de pe piaţă a scăzut cu o treime. Rapid, furnizorii români au crescut preţul cu 10%. În urmă cu o lună, a început să scadă şi producţia autohtonă, iar în contextul în care marfa era mai puţină, dar clienţii, la fel de mulţi şi costurile pentru încălzirea halelor a crescut, susţin producătorii, au crescut din nou preţul, cu alte zece procente. A urmat apoi valul de ninsori care au blocat traficul, dublând astfel cheltuielile legate de transport, furnizorii mărind din nou preţul ouălor cu 5%. Dacă preţul unui ou era, până acum două - trei săptămâni între0,30 lei şi 0,55 lei, acum a ajuns la 0,70 lei şi chiar peste 1 leu.
Producătorii avicoli susţin că majorările de preţuri la furaje şi utilităţi au mărit costurile de producţie şi că transporturile îngreunate şi cheltuielile mari cu încălzirea în baterii i-au făcut pe furnizori să ceară mai mult. În aceste zile furnizorii şi beneficiarii îşi renegociază contractele, sperând la un plus de încă 5%.
Cuştile modernizate pentru găini au majorat preţul oului?