Orice firmă de medicamente care vrea să plece de pe piaţa din România trebuie să-şi anunţe intenţia cu două luni înainte, Mundipharma informând autorităţile cu două zile înainte, a spus ieri secretarul de stat Vasile Cepoi, precizând însă că legislaţia nu prevede nicio sancţiune în acest sens.
Medicii prescriptori nu au fost informaţi despre faptul că Mundipharma se va retrage de pe piaţă, aşa că ei au prescris în continuare respectivul produs, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
"Firma trebuia să anunţe cu două luni înainte intenţia de a pleca de pe piaţa din România, iar ei au făcut acest lucru cu numai două zile mai devreme. Din păcate, nu există sancţiuni pentru cei care se retrag fără să anunţe din timp", a precizat Vasile Cepoi.
Ministrul sănătăţii a spus că speră să aibă puterea să convingă firmele unic producător să rămână în România.
Ministrul sănătăţii Ritli Ladislau a declarat că morfina de la Mundipharma a ajuns în România şi va intra în rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii.
"Trebuie să facem simulări pe date concrete, să vedem ce putem face", a precizat Ritli Ladislau.
Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a spus ministrul sănătăţii.
Ritli Ladislau a mai spus că are în vedere completarea stocului de rezervă al Ministerului Sănătăţii şi activarea mecanismului de control la eliberarea medicamentelor în ambulatoriu.
Ministrul a precizat că citostaticele sunt asigurate gratuit, pentru ele fiind alocaţi 830 de milioane de lei pe an. În România sunt 80-90 de mii de cazuri noi pe an.
Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sf