Monica Macovei, care ca procuror în perioada comunistă ar fi vizată de legea lustraţiei, potrivit USL, a fost "unul dintre oamenii care au susţinut din primul moment această lege", spune la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea declară că legea nu este "fără dinţi", dar admite că e o variantă "soft" a legii iniţiale.
Cum o afectează legea lustraţiei pe Monica Macovei, europarlamentar PDL şi fost procuror? Roberta Anastase precizează că dacă va dori să candideze, Macovei "va trece de orice test electoral".
"Monica Macovei a fost unul dintre oamenii care au susţinut din primul moment această lege şi am avut numeroase discuţii cu dumneaei pe această temă, solicitându-mi de fiecare dată ca această lege să fie cât mai repede trecută de Parlament. Sunt convinsă că Monica Macovei dacă va dori să candideze, va trece de orice test electoral", spune preşedintele Camerei Deputaţilor.
În opinia Robertei Anastase, legea lustraţiei este o "reparaţie morală", dar recunoaşte că e o variantă "soft" a vechii legi: "Vorbim de o reparaţie morală, de un moment care nu poate fi cuantificat, ţinând cont de datele calendaristice, este un gest încărcat de anumite simboluri. Este o lege aşteptată de societatea românească de 22 de ani. I-am auzit pe unii oameni politici spunând că legea lustraţiei pe alocuri nu are dinţi. Am pus legea în acord cu Constituţia. Nu este o lege fără dinţi, dar evident că este o formulă soft a legii vechi".
Roberta Anastase mai precizează că "acele persoane supuse acestei legi şi care doresc să candideze trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Aici este marele câştig. (…) Până la urmă, oamenii au posibilitatea să ştie şi evident că dacă votează, e opţiunea lor, un "risc" asumat".
Legea lustraţiei a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Textul interzi