Fortul 13 Jilava, supranumit „Închisoarea Morții“, a fost cea mai cumplită temniță din perioada comunistă. Situată după centura Capitalei, pușcăria este deschisă pentru public până pe 1 aprilie, cu ocazia expoziției „Starea de excepție [I]“.
Vizita la Fortul 13 este o experiență inedită, cu atât mai mult cu cât închisoarea arată la fel de înfricoșător ca pe vremea comunismului, când deținuții politic erau umiliți și torturați până la moarte. Pe tot parcursul incursiunii, vizitatorii sunt însoțiți de purtătorul de cuvânt al penitenciarului Jilava, Cristian Micu, care are rolul de ghid.
Încarcerați în beznă pentru câteva minute
În timp ce oamenii se plimbă prin carcerele încărcate de istorie și durere, ghidul relatează tot felul de povești cumplite ale foștilor întemnițați. Pe un perete se poate citi un mesaj cutremurător lăsat de un deținut: „Dacă vrei să trăieşti, bagă paie sub haine“. Tehnica era menită să atenueze loviturile puternice de ciomag şi să mai încălzească trupurile slăbite şi bolnave ale prizonierilor.
CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din „Închisoarea morții“!
Cristian Micu a invitat 50 de vizitatori să se înghesuiască într-o celulă pentru a simți disconfortul pe care îl îndurau cei întemnițați acolo. De asemenea, în camera neagră, unde deținuții stăteau direct pe pământ și pe întuneric timp de mai multe săptâmâni, am stat și noi în beznă pentru câteva minute. Sentimentul este greu de imaginat.
CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini de la expoziția din Fortul 13!
Atât expoziția, cât și Fortul 13, mai pot fi vizitate până la 1 aprilie, intrarea fiind gratuită. Deoarece accesul se face pe poarta penitenciarului Jilava, participanții trebuie să aibă la ei actul de identitate și să-și lase telefonul mobil și orice fel de aparatură