Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, a fost principala preocupare a prim-ministrului rus Vladimir Putin încă din 2001, dar s-a dovedit a fi un eşec total. Deşi dispune de resurse naturale imense, Gazprom este extrem de ineficient, din cauza managementului defectuos şi a corupţiei masive. În plus, duce o politică externă agresivă, care dăunează atât companiei, cât şi Rusiei. Pe scurt, modul în care Gazprom este condus reprezintă un model exact al modului în care Putin conduce Rusia, comentează The Moscow Times.
Din 2001, managementul Gazprom a fost dominat de trei grupuri: două strâns legate de Putin şi un al treilea format din oficiali vechi ai Gazprom. Putin însuşi a arbitrat aceste grupuri pentru a preveni deţinerea controlului de unul dintre ele, păstrându-şi astfel responsabilitatea finală pentru companie.
Ca rezultat al managementului defectuos şi al corupţiei, producţia Gazprom a stagnat în ultimele două decenii, iar cota sa din producţia de gaz a Rusiei a scăzut la 76 la sută. Deşi se bucură de un monopol asupra exporturilor de gaze, acestea au scăzut în ultimul deceniu.
Strategia companiei este problematică, atrage atenţia The Moscow Times. În esenţă, Gazprom pur şi simplu stă pe domeniile sale gigantice, care cuprind un sfert din rezervele mondiale de gaz tradiţional şi transportă gazul prin conducte, din vestul Siberiei, către Europa. Îşi menţine strategia veche şi nu răspunde noilor oportunităţi sau provocări.
Între timp, industria gazelor trece printr-o revoluţie, cu o nouă ofertă imensă de gaz natural lichefiat (GNL) şi din şisturi, dar Gazprom abia dacă participă pe această piaţă. Preţul gazelor naturale a scăzut brusc în Statele Unite, decuplându-se de preţurile ridicate la petrol, în timp ce Gazprom insistă să continue cu politica preţurilor ridicate, legate de cele