Evoluţia bursei locale din primele două luni ale anului, când s-a consemnat o creştere de 18% a indicelui BET, dă speranţe firmelor de insolvenţă că vor putea vinde în următoarele luni mai multe active ale firmelor cu probleme.
Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), firmă cu afaceri de cinci milioane de euro anul trecut, consideră că evoluţia bursei din ultimele luni ar putea însemna revenirea pe creştere a economiei, dar şi revigorarea tranzacţiilor cu active, după ce în 2011 firma a stins creanţe de 65 de milioane de euro în folosul creditorilor.
Performanţa unui administrator judiciar se măsoară în sumele distribuite către creditori, spune Andrei Cionca, unul dintre fondatorii firmei care s-a ocupat în ultimii ani de reorganizarea unor afaceri precum Flanco, Leonardo sau Diverta şi a vândut centrele comerciale City Mall din Bucureşti şi Tiago Oradea, aflate în faliment.
"Dacă bursa creşte, peste şase luni vom avea creştere economică şi vom începe să vindem active. Aşa se spune «din bătrâni». Noi avem doar 35 de ani, nu ştim sigur dacă se va întâmpla aşa, dar ne pregătim pentru acel moment. Lucrăm în prezent la o tranzacţie în zona de producţie cu un investitor instituţional străin, care intră într-un domeniu nou. România începe din nou să devină atractivă", a spus Cionca.
Un alt activ important din portofoliul companiei care ar putea fi valorificat în acest an este mallul Armonia din Brăila, intrat în faliment anul trecut. "Suntem la stadiul de aprobare, alături de Volksbank, principalul creditor, a strategiei de valorificare a proiectului. Nu putem pur şi simplu să îl scoatem pe piaţă. Se pune chiar problema unei dări în plată către Volksbank", a spus Vasile Godâncă-Herlea, senior partner în cadrul CITR.
Numărul de insolvenţe scade
Casa de insolvenţă are în portofoliu peste 200 de firm