Zeci de medicamente folosite în programele naţionale de sănătate au producător unic, iar plecarea din România a unei companii care livrează astfel de produse farmaceutice ar putea cauza probleme grave de aprovizionare.
"Aceste medicamente se folosesc în tratamentul cancerului, diabetului, HIV-SIDA, precum şi pentru bolile cardio-vasculare. Vom face contracte cost-volum cu producătorii unici de medicamente pentru a evita problemele de aprovizionare", a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli, într-o conferinţă de presă.
Decizia producătorului de medicamente Mundifarma de a pleca din România a determinat apariţia unor probleme, însă nu a fost vorba despre o criză, întrucât pentru produsul acestei companii există alternative pe piaţă. "Nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor, ci doar despre anumite disfuncţionalităţi. Plecarea Mundifarma a determinat o problemă de aprovizionare cu opiacee (morfină) care se administrează pe cale orală. Pe piaţă există şi alte opiacee care se administrează şi pe cale orală şi injectabile, medicamente care sunt produse şi de alte companii. Au existat alternative. A fost o criză falsă şi artificială", a afirmat Ladislau Ritli.
Ce medicamente pot cauza crize
Ministrul Sănătăţii a explicat că există trei categorii de medicamente care pot cauza probleme precum cele determinate de plecarea Mundifarma. "În clasa oncologicelor există anumite medicamente care au preţuri şi volume mici, iar producătorii nu le aduc în România întrucât nu reprezintă interes comercial. Compania Naţională Unifarm poate cumpăra aceste produse care nu au autorizaţie de punere pe piaţă", a explicat ministrul, spunând că este vorba de 30-35 de produse farmaceutice. A doua categorie de medicamente sunt acelea care reprezintă repere pentru referenţiere privind stabilirea preţului minim şi care nu sunt profitabile.