Aproape 200 de angajaţi din bănci precum CEC, Raiffeisen, Piraeus sau Intesa Sanpaolo au fost deja instruiţi în cadrul unor cursuri gratuite de training în domeniul IT furnizate de Institutul Bancar Român (IBR), în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.
"Oamenii din bănci simt nevoia de profesionalizare, mai ales într-o perioadă în care sistemul bancar face restructurări. Ei vor să vină cu ceva în plus, să arate că sunt mai buni şi mai eficienţi şi este clar că un curs de IT le sporeşte eficienţa", spune Călin Rangu, managerul proiectului TCFIN, destinat instruirii unui număr de 1.500 de angajaţi din băncile locale.
Călin Rangu a fost anterior, timp de doi ani, directorul executiv al furnizorului de servcii IT Iiruc Service, deţinut de grupul austriac Raiffeisen Informatik.
Proiectul, cu o valoare de 2,5 mil. euro, este finanţat din fondurile UE pentru resurse umane (POSDRU), programul pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile din cauza managementului defectuos. Acesta a fost demarat în octombrie 2009 şi se va finaliza în 2013.
Numărul de salariaţi din sistemul bancar a ajuns în noiembrie anul trecut la 79.400 de angajaţi, fiind cu 26.000 mai puţini decât la finele lui 2008, acesta fiind sectorul în care s-au făcut pentru prima dată restructurări (fie că au fost concedieri ca urmare a închiderii unor filiale sau plecări voluntare/ concedii de maternitate), după ce în anii de boom economic bancherii făceau, cum este cazul BRD, şi câte 2.000 de recrutări pe an. Şi salariile din acest sector au ajuns să fie printre cele mai mari din economie, ca urmare a ofertelor de joburi pe piaţa bancară, dar şi a responsabilităţilor pe care le presupune un job într-o bancă.
"Angajaţii din bănci îşi dau seama că nu mai sunt ei «răsfaţaţii» şi că trebuie să-şi convingă angajatorii că încă sunt acolo şi că sunt interesaţi să se profes