După ce a bătut timp de doi ani la uşa Uniunii Europene, Serbia aşteaptă joi seara să obţină în sfârşit statutului de candidată pentru aderarea la UE din partea şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre. Drumul până la aderare efectivă ar putea dura cel puţin opt ani.
Chiar şi după scurta opoziţie a României şi Lituaniei de pe ultima sută de metri, statele membre au decis că Belgradul trebuie recompensat pentru eforturile de reconciliere cu Kosovo şi pentru arestarea lui Mladic. Joi, cele 27 de state vor trebui să aprobe cu unanimitate candidatura Serbiei.
Odată ce va obţine statutul de candidată, Serbia va trebui să deschidă negocierile de aderare, ceea ce nu va fi o simplă formalitate şi apoi va trebui să îndeplinească toate condiţiile, scrie "Le Nouvel Observateur". În cel mai bun caz, Belgradul poate spera să adere până la finalul deceniului.
În cursul summitului din decembrie, cancelarul Angela Merkel respinsese diplomatic candidatura Serbiei, argumentând că Belgradul trebuie să mai facă progrese pentru a-şi normaliza relaţiile cu Kosovo. În prezent, majoritatea statelor UE consideră că Serbia a îndeplinit condiţiile care i-au fost impuse pentru a trece la "nivelul următor". Este vorba în special de acordul care a fost semnat săptămâna trecută la Bruxelles între negociatorii sârbi şi cei kosovari. Fără a recunoaşte independenţa fostei provincii sârbe, sârbii au acceptat ca "statul" Kosovo să poată participa la conferinţele privind regiunea Balcanilor. "Au fost puse nişte condiţii. Ele au fost îndeplinite", a insistat ministrul francez de Externe, Alain Juppé. La presiunea Franţei, Germania insistă astăzi şi ea pentru a da undă verde Serbiei.
De la alegerea sa ca preşedinte în 2004, Boris Tadic, un politician considerat pro-european, a încercat tot timpul să îşi apropie ţara de UE, mai scrie publicaţia franceză.
În 2011