Summit-ul care se deschide joi seară la Bruxelles va încerca să pună capăt unei etape a crizei economice, iar România îşi va presa partenerele europene pentru aderarea sa la Spaţiul Schengen. O reuniune separată va fi dedicată dosarului Schengen. Mecanismul de Stabilitate Financiară, care-şi începe activitatea în vară nu va primi acum o capacitate de împrumut de 750 de miliarde de euro, Germania se opune pentru moment.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Semnarea Pactului Fiscal, menit să aducă mai multă disciplină cel puţin în zona euro, este prevăzută în cursul acestei reuniuni a liderilor UE.
Tot acum se discută şi dosarul aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Delegaţia română va face presiuni pentru ca o dată să-i fie comunicată.
Această dată, care va fi îndepărtată, întrucât Olanda spune că aşteaptă cel puţin până în vară pentru a se decide, trebuie să facă obiectul unui consens în sânul UE.
Speranţele sunt totuşi mici, dar există şi o reuniune separată, la care vor participa joi seară doar România, Bulgaria, Olanda, preşedinţia daneză a UE şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Bucureştiul este însă determinat să le creeze dificultăţi europenilor, dacă dosarul rămâne mai departe blocat de Olanda.
Un alt blocaj s-ar putea concretiza joi, anume acela privind candidatura Serbiei la UE, pe care Bucureştiul o condiţionează mai departe de protecţia minorităţii române de pe Valea Timocului şi din Voievodina.
Marţi, 28 februarie, la Bruxelles, miniştrii Afacerilor Europene s-au văzut nevoiţi să trimită acest dosar spre reuniunea liderilor europeni, întrucât România a blocat decizia. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre summit-ul UE
Summit-ul care se deschide joi seară la Bruxelles va încerca să pună capăt unei etape a crizei economice, iar România îşi va presa partenerele europene pen