Preţul legumelor se va dubla luna aceasta, ca urmare a pierderilor înregistrate de producători din cauza gerului şi a zăpezilor abundente. „Din cauza vremii nefavorabile, producţia va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla. Partea afectată se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei.
Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti – salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100% începând de acum. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri. Noi vom avea în continuare o concurenţă neloială, pentru că importatorii vor aduce produse din «afară» şi vor alinia şi preţurile în funcţie de pierderile suferite de producătorii români”, a spus Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct.
Partea proastă este că, odată mărite, preţurile se vor menţine la acel nivel tot anul 2012. „Tot ciclul de producţie va fi afectat. Am avut două tipuri de pierderi: una cauzată de vremea nefavorabilă, este vorba despre căderea infrastructurii serelor, şi o pierdere economică din cauza întârzierilor, a reparaţiilor şi a pierderilor pe care le-am avut cu seminţele”, a spus Rusu. El a declarat că la nivel naţional sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 80% au fost afectate de vremea nefavorabilă din prima jumătate a lunii februarie. Din serele de la Popeşti-Leordeni, care se întind pe 90 de hectare, a fost afectată 65% din suprafaţă.
Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, este rezervat în declaraţii privind scumpirea legumelor. „Eu nu cred că va fi chiar o dublare de preţ, o să vedem în zilele următoare ce se va întâmpla. Dar probabil că o să vedem în luna martie o ofertă mai mică pe piaţă de salată, de castraveţi”, a spus Stelian Fuia, aflat în vizită