Preşedintele R.P. Chineze, Hu Jintao, a primit, joi, scrisoarea de acreditare din partea noului ambasador al României acreditat în China, E.S. Romulus-Doru Costea.
Ambasadorul român a sosit la Beijing în luna ianuarie şi îi succede în funcţia ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura, în prezent director general pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă din cadrul Comisiei Europene.
Postul de ambasador al României în China a fost vacant timp de peste un an, de la plecarea din misiune a ambasadorului Isticioaia. România are, de mai mulţi ani, un deficit de reprezentare la nivel de ambasador atât în Japonia cât şi în Coreea de Sud.
Prezentarea scrisorii de acreditare a oficialului roman a avut loc în cadrul unei ceremoni în care au mai fost acreditaţi ambasadorii din Nepal, Siria, Austria, Bolivia, Cipru şi Qatar.
Romulus-Doru Costea s-a născut la Cehu-Silvaniei, jud. Sălaj, în 1953. În anul 1976 a absolvit Facultatea de limbi clasice, romane şi orientale, secţia limbi orientale, a Universităţii Bucureşti, cu specialităţile arabă şi engleză, după care a activate în comerţul exterior, apoi ca interpret-translator. În ianuarie 1990 a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Direcţia Politică de Sinteză. În cadrul MAE a fost director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (iulie 1990 - mai 1991), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratul Kuwait şi Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politică din MAE (1995-19Untitled stire97), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în R. A. Egipt (1997 - 2001).
În 2001 a fost numit director al Direcţiei de Analiză, Sinteză şi Comunicare din MAE; în această postură a asigurat, printre altele, coordonarea activităţilor de