Numărul reorganizărilor judiciare va scădea anul acesta, dar va creşte numărul celor importante
Radu Lotrean (CITR): Piaţa s-a cernut, micile afaceri au căzut primele, iar acum vine
rândul companiilor mari
Domeniile cele mai afectate sunt retailul, din cauza scăderii consumului, imobiliarele, pe fondul lipsei finanţărilor şi industria
Numărul insolvenţelor va scădea anul acesta, dar va creşte numărul reorganizărilor judiciare pentru companiile mari, care au început să se afle în imposibilitatea de a-şi mai reeşalona creditele. Reprezentanţii din domeniu estimează că piaţa insolvenţelor s-a cernut, micile afaceri au căzut primele, iar acum vine rândul companiilor mari.
"Pe piaţa de insolvenţă estimăm că anul acesta va scădea numărul total al insolvenţelor, dar vor creşte tot mai mult cele importante. Piaţa s-a cernut, micile afaceri au căzut primele, iar acum vine rândul companiilor mari", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Lotrean, cofondator al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
Potrivit acestuia, anul 2012 va fi unul de tip mid-market, cu tot mai multe organizaţii medii şi mari, care vor apela la proceduri de reorganizare şi restructurare judiciară şi va aduce mai multe cereri de intrare în insolvenţă din partea companiilor.
"Managerii au început să înţeleagă că nu mai pot ţine sub control afacerile şi că reorganizarea poate reprezenta pentru ei colacul de salvare al business-ului lor", a spus Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania.
Anul trecut un număr de aproape 20.000 de firme au intrat în procedura de insolvenţă, iar devalorizarea activelor cu care au fost garantate creditele nu mai poate fi ţinută sub control de către creditori, ceea ce va duce la intrarea în insolvenţă şi a companiilor mari, sunt de părere reprezentanţii CITR. Aceştia au estimat că, în continuare,