Prezent la raportul de evaluarea activităţii desfăşurate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pe anul 2011, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a ridicat problema numărului foarte mare de dosare la nivel naţional. Este vorba de 1, 7 milioane de dosare penale ceea ce înseamnă că 1 din 4 cetăţeni este implicat într-un dosar penal. Potrivit procurorului general, numărul mare de dosare nu reflectă, însă, rata de criminalitate din România. Creşterea volumului de activitate se datorează şi faptului că există un exces în legalitate. Există multe situaţii în care se face abuz de sesizare, existând multe persoane care depun aceleaşi plângeri la mai multe unităţi.
La nivelul judeţului Braşov cea mai semnificativă creştere s-a înregistrat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. La Parchetul de pe lângă Tribunal s-a menţinut aproximativ acelaşi număr de dosare ca în 2010. Chiar dacă numărul de procurori este redus, aceştia au reuşit însă să soluţioneze o mare parte a cauzelor. „La Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, la nivelul anului 2011 au fost înregistrate 2.300 de dosare şi au fost soluţionate 2.100. S-au întocmit 157 de rechizitorii, 217 inculpaţi fiind trimişi în judecată. Media de dosare soluţionate la nivelul ţării este de 75 de dosare pe cap de procuror, în timp ce media la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov este de 160. Pe schemă au lucrat 12 procurori”, ne spune Monica Munteanu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.
Creşte numărul dosarelor penale pentru corupţie şi evaziune fiscală
O altă problemă ridicată la bilanţul MAI a fost lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei. Deja, la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Braşov s-a înregistrat o creştere a dosarelor. Dacă în 2010 se înregistraseră 6 dosare de corupţie, în 2011 au fost 16. În ceea ce priveşte evaziunea fisca