Fondul Proprietatea a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pe 4 aprilie, pentru a dezbate listarea la Bursa din Varşovia, vânzarea de active din portofoliu, distribuirea banilor obţinuţi prin aceste tranzacţii către acţionari şi comisionul suplimentar pentru administrator, propuneri lansate de doi dintre cei mai mari acţionari. Tot atunci vor fi alegeri pentru Comitetul Reprezentanţilor.
Publicarea convocatorului a dus la o apreciere puternică a acţiunilor FP care au crescut miercuri cu 5,17%, până la un preţ de 0,59 lei/titlu, faţă de o creştere de 1,4% a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.
Fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) - cu aproape 13% din acţiuni, a propus vânzarea activelor fondului şi distribuirea banilor către acţionari, iar Templeton să primească un comision mai mare dacă vinde mai repede. Strategia propusă de Elliott deschide calea pentru ca pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz şi 10% din Nuclearelectrica să fie vândute în următorii trei ani. Reprezentanţii Elliott şi-au argumentat propunerea spunând că prin vânzarea de active se va reduce discountul dintre preţul acţiunilor şi valoarea activelor nete, care este în prezent de circa 50%, ceea ce ar însemna câştiguri mai mari pentru acţionari. "Unul dintre cele mai puternice instrumente în reducerea discountului pentru fonduri de investiţii de tip închis admise la tranzacţionare este vânzarea deţinerilor de portofoliu (în mod obişnuit la aproximativ valoarea activului net al acelor deţineri)", susţine Elliott.
Rămâne însă de văzut în ce măsură acţionarii FP vor fi dispuşi să aprobe această propunere în condiţiile în care vânzarea activ cu activ ar duce la lichidarea fondului, iar proiectele de listare secundară la Varşovia şi mandatul de administrare câştigat de Franklin Templeton