Joi şi vineri avem summit european la Bruxelles, iar ziarul francez Liberation tratează actualitatea europeană dintr-un unghi ceva mai special şi anume cel al sindicatelor. De ce?
Pentru că miercuri, în cele 27 de ţări europene – inclusiv în România – sindicatele au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de austeritate. « Prea mult e prea mult ! au spus sindicatele. Vrem de lucru şi justiţie socială », putem citi pe manifestele împrăştiate în cele 27 de ţări. Sindicatele spun că înţeleg necesitatea disciplinei bugetare. Dar austeritatea generală este o prostie, care ne va antrena într-o spirală catastrofală, ca în Grecia. Austeritatea duce la şi mai multă austeritate. Ca urmare, sindicatele propun un plan de relansare economică european, finanţat prin euro obligationi, o taxă pe tranzacţiile financiare şi un rol mai important al Băncii Centrale Europene. Sindicaliştii au prezentat propunerile lor preşedintelui Comisiei Europene Jose Barosso şi spun că l-au simţit « mişcat » de aceste propuneri.
Ziarul britanic The Guardian scrie astăzi despre liderul stângii franceze, şi candidat la prezidenţiale, Francois Hollande. Motivul e simpul : Hollande a fost ieri la Londra… în campanie electorală. În capitala britanică trăiesc nu mai puţin de 300 de mii de francezi, iar votul lor e important.
« Bienvenue, Francois Hollande ? » se întreabă cotidianul britanic, care dă cuvântul expatriaţilor francezi. Jurnalistul care a realizat reportajul a stat o zi întreaga printre francezi de stânga sau de dreapta şi le-a ascultat părerile. Cei de dreaptă spun că vor vota pentru Nicolas Sarkozy, pentru că are un program bun şi are déjà o statură internaţională. În plus, propunerea lui Francois Hollande, de a taxa veniturile mari cu 75 la sută i-a speriat. Cei de stânga spun că – dimpotrivă – Francois Hollande trebuie să câştige alegerile, pentru că e