Sefii de stat si de guverne din statele membre UE se intalnesc in aceasta seara, la Bruxelles, la summitul care va schimba regulile bugetare dupa semnarea tratatului fiscal ce a fost convenit in decembrie anul trecut la insistentele Germaniei si Frantei. Cresterea economica ramine o provocare si UE si-ar putea reveni abia in a doua parte a lui 2012, iar liderii UE trebuie sa vina cu masuri concrete. In paralel, tensiunile dintre statele membre pe teme legate de extindere vor fi mai vizibile odata cu subiectul candidaturii Serbiei la UE si a blocarii aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen - ambele teme pe agenda de astazi a summitului.
Noile reguli bugetare: 25 de state membre semneaza tratatul fiscal
Tratatul fiscal - a carui ceremonie de semnare este programata vineri la ora 9.00 (ora 10.00, ora Romaniei) - stabileste pentru fiecare stat care il semneaza ca limita deficitului bugetar structural sa fie pana in pragul de 0,5%, iar nivelul datoriei publice sa ramana sub 60% pentru a nu exista riscuri privind sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung. Nerespectarea acestor tinte duce la sanctiuni automate in cazul statelor din zona euro. Pentru tarile non euro, singura modalitate de presiune a UE este suspendarea totala sau partiala a platilor din fonduri structurale.
Este de asteptat ca 25 de state membre sa semneze tratatul fiscal, a anuntat inaintea suumitului presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Marea Britanie a blocat de la bun inceput acest demers, iar ulterior Cehia - cu lideri politici eurosceptici - a anuntat ca nu va adera in acest moment la tratat.
Ultima surpriza a venit in urma cu doua zile din partea Irlandei, al carei Guvern a anuntat ca are nevoie de referendum pentru a ratifica tratatul. Modalitatea de ratificare depinde de majoritatea politica din fiecare stat membru, dar procedura refer