Planeta Venus şi-a încetinit mişcarea de rotaţie în jurul axei proprii, potrivit unui studiu recent.
Prin încetinirea miscării de rotaţie a planetei în jurul axei proprii, ziua venusiană a devenit mai lungă cu 6,5 minute terestre. Diferenţa este mică, pentru că o zi venusiană durează 243 de zile terestre. “Acest decalaj este important pe scară astronomică”, afirmă Pierre Drossart, directorul Laboratorului de studii spaţiale şi de instrumentare în astrofizică, care a analizat cele mai recente date furnizate de sonda europeană Venus Express, citat de Mediafax.
Spectrometrul VIRTIS de la bordul sondei a cartografiat recent suprafaţa planetei Venus. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel un decalaj între hărţile lor şi cele alcătuite în anii 1990 de satelitul american Magellan, aceste diferenţe putând atinge 20 de kilometri în anumite zone.
“După îndepărtarea diverselor surse de eroare, o interpretare corectă a acestor diferenţe ar fi aceasta: durata zilei venusiene s-a modificat pe parcursul ultimilor 16 ani”, iar ecartul a fost evaluat la 6,5 minute terestre pentru o zi venusiană, se explică într-un comunicat emis de Observatorul astronomic din Paris.
Motivul cel mai probabil pentru o astfel de variaţie ţine de interacţiunea dintre suprafaţa şi atmosfera planetei Venus
Venus este apropiată de Terra ca masă şi mărime, dar are o atmosferă mult mai densă decât cea terestră, iar forţele de frecare din interiorul acesteia pot să îi modifice rotaţia, în funcţie de vânturi şi de temperaturi. “Este ca atunci când un patinator îşi ţine braţul pe lângă corp şi începe să se învârtă mai repede. Atunci când masele atmosferice se modifică, din cauze meteorologice de exemplu, în acel moment poate să apară o mică variaţie, în compensaţie, în mişcarea de rotaţie a planetei”, a explicat Pierre Drossart.
Pe Venus, unde atmosfera înaltă se învârte