BCR nu este o bancă ineficientă, în condiţiile date nu s-a descurcat rău, iar odată ce situaţia economică se mai îmbunătăţeşte va fi o bancă foarte profitabilă, afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group. ãÎn urmă cu doi ani eram mai nervos în privinţa BCR decât acum Ð părea că nu-şi găseşte direcţia, BRD era foarte agresivă. Acum de fapt nu mai sunt nervos şi chiar cred că suntem într-o situaţie bună uitându-ne la concurenţă.
La lichiditate stăm mai bine decât alţii - avem poate cea mai puternică poziţie, la nivelul capitalului iar suntem puternici', spune bancherul austriac care în urmă cu cinci ani a plătit 3,75 mld. euro pentru a prelua cea mai mare bancă românească.
El afirmă că BCR îi place în continuare foarte mult pentru că are viaţă, pentru că este mai diversă decât alte bănci - cu toate problemele care derivă de aici, şi se declară convins că noul CEO desemnat - cehul Tomas Spurny, cu studii şi experienţă în SUA, va înţelege foarte bine şi banca, şi piaţa pe care operează.
Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat anul trecut o scădere cu 85% a profitului net, la 71 milioane de lei (16,7 mil. euro), rezultatul fiind măcinat de creşterea cheltuielilor cu provizoanele de risc şi diminuarea veniturilor din dobânzi. BCR a revenit pe profit în trimestrul al patrulea, cu un rezultat net de 2 milioane de lei, după ce recesiunea prelungită împinsese grupul pe pierdere în trimestrul al treilea.
Treichl speră că noua echipă care va prelua managementul BCR din aprilie nu va avea nevoie de o perioadă de graţie în misiunea de consolidare a afacerilor şi că succesul va veni destul de repede.
"Nu m-am gândit la o perioadă de graţie şi cred că nici nu va fi nevoie. Noul management este destul de norocos pentru că foştii conducători ai băncii au făcut deja curăţenie, iar n