Rulmentul Braşov, declarată falimentară în aprilie 2007, şi-ar putea redeschide porţile în acest an cu foşti angajaţi ieşiţi la pensie, după ce omul de afaceri Erdely Ede a cumpărat o parte din active.
După anul 2000, industria Braşovului a devenit o tristă amintire. Rând pe rând, marile fabrici s-au închis, iar unele au fost rase de pe faţa pământului. Una dintre puţinele întreprinderi care nu au fost demolate este Rulmentul, care a intrat în faliment în aprilie 2007. Abia după 40 de licitaţii eşuate, principalele active ale societăţii au fost cumpărate, în februarie 2010, de firma Sigur Imob SRL, al cărei acţionar unic este Marcela Ţăndărică, cunoscută ca o persoană apropiată a omului de afaceri covăsnean Erdely Ede, în schimbul sumei de 2,6 milioane de euro. Încă de atunci, Erdely, consultant în cadrul companiei, a anunţat că va reînfiinţa o mică fabrică de rulmenţi, însă întreaga procedură de achiziţie a fost blocată mai bine de un an, de un aşa-zis proces de revendicare a activelor intentat de un cetăţean german, care de fapt nu exista în realitate.
Recrutări din rândul „gărzii vechi"
Erdely a vrut să arate că declaraţia sa de acum doi ani nu a fost o glumă şi a anunţat că îşi reia intenţia de a da drumul la fabrică şi chiar să angajeze 300 de muncitori în acest an.
Primul impediment l-ar reprezenta găsirea forţei de muncă calificate, fiindcă mare parte dintre foştii angajaţi ai uzinei au fost preluaţi de compania germană INA Schaeffler, care şi-a deschis în 2005, la Braşov, o fabrică de rulmenţi în care a investit 180 de milioane de euro. „Acum, şi cei de la Schaeffler caută forţă de muncă calificată, dar nu găsesc. Noi ne-am gândit însă la o altă soluţie. Un sistem de tip club. Adică să-i angajăm pe foştii angajaţi ai Rulmentul, care acum sunt la pensie şi ar veni pentru un ban în plus. Mulţi dintre ei au lucrat o v