Rezervele valutare administrate de BNR au urcat în februarie cu circa 700 milioane euro, până la 33,39 miliarde euro, în special datorită emisiunii de obligaţiuni în dolari derulate de Ministerul Finanţelor pe piaţa americană de capital.
În urmă cu două săptămâni, Ministerul Finanţelor a vândut pe piaţa americană obligaţiuni de stat denominate în dolari, cu scadenţa la 10 ani, în valoare de 1,5 miliarde dolari (1,123 miliarde euro).
Astfel, pe partea de intrări, care s-au cifrat la 1,436 miliarde euro, bondurile în dolari au avut cea mai mare pondere. Tot pe partea intrărilor au avut loc modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
În acelaşi timp, ieşirile s-au cifrat la 745 milioane euro, reprezentând plăţi din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Economiştii ING remarcă faptul că bondurile în dolari au fost principalul vector al creşterii rezervelor şi, în plus, spun că datele indică faptul că BNR nu a fost activă în piaţa valutară în ultima lună.
Totodată, motivul pentru care leul a traversat o perioada de slăbire, în timp ce monedele emergente din regiune se întăreau, iar aceasta nu s-a văzut în creşterea rezervelor din intervenţiile în piaţa valutară, sugerează că moneda naţională este aproape ignorată de fondurile speculative, conchid economiştii ING.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,435 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 29 februarie 2012 au fost de 37,822 miliarde euro, faţă de 37,089 miliarde euro la 31 ianuarie 2012.