Lipsa unei supravegheri stricte a permis ca goana oarbă a băncilor după venituri să arunce economia mondială în cea mai severă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Deşi criza a intrat deja în al cincilea an, niciun bancher sau bancă nu a fost tras la răspundere, ci din contră, multe instituţii financiare au fost salvate de la colaps cu banii populaţiei.
În cel mai recent scandal în care sunt implicate marile bănci ale lumii, autorităţi din mai multe state investighează dacă acestea au manipulat Libor-ul, o rată de referinţă care influenţează instrumente financiare de 2.700 miliarde de euro. În SUA, ancheta are caracter penal, ceea ce înseamnă, cel puţin teoretic, că ar putea urma şi arestări.
Faptul că Departamentul american de Justiţie este implicat în anchetarea băncilor privind manipularea Libor era cunoscut, însă caracterul penal al investigaţiei a fost relevat de Thomson Reuters.
Caracterul penal subliniază seriozitatea anchetei internaţionale, desfăşurată de autorităţi din SUA, Japonia, Canada, Elveţia şi Marea Britanie, scrie agenţia americană de ştiri. Mai multe bănci cu operaţiuni globale, printre care Citigroup, HSBC, UBS şi Royal Bank of Scotland au indicat că au fost abordate de autorităţile care încearcă să determine dacă Libor a fost influenţată voit de instituţiile financiare, care ar fi putut comunica dobânzi interbancare sub nivelul real pentru a-şi reduce costurile de finanţare şi pentru a calma panica investitorilor în timpul crizei financiare mondiale.
Până în prezent niciun dealer sau bancă nu a fost acuzat penal în anchetă şi nu este clar care sunt băncile pe care Departamentul de Justiţie le are în colimator.
Indicele de dobândă Libor este stabilit zilnic la Londra de Asociaţia Bancherilor britanici fiind derivat din dobânzile comunicate de un grup bine determinat de bănci pentru piaţa inter