Deşi au îndeplinit toate criteriile tehnice necesare pentru a adera la spaţiul Schengen, România şi Bulgaria nu vor primi unda verde pentru aderare la summitul de la 1 martie, a anunţat premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a cărei ţară deţine preşedinţia UE.
Olanda este singurul stat care continuă să se opună aderării României şi Bulgariei, iar poziţia sa a fost joi mai dură ca oricând. Premierul Olandei, Mark Rutte, a spus că este sceptic în legătură cu capacitatea României şi Bulgariei de a securiza frontierele în cazul în care ar adera la Schengen.
"Cu toate problemele pe care le întâmpinăm acum la frontiera cu Grecia, se pune problema dacă Bulgaria şi România pot aplica în timp util pe teren condiţiile prealabile ale criteriilor Schengen", a insistat Rutte.
Întrebat cât timp Olanda va menţine această atitudine, el a răspuns: "Cât timp va fi necesar", insistând că această poziţie se bucură de o "largă susţinere" pe scena politică olandeză. Până acum, oficialii olandezi au explicat că vor aştepta Raportul pe Justiţie ce va fi prezentat în vară.
"Totul depinde de România şi Bulgaria", a insistat Rutte, cerând măsuri pentru "îmbunătăţirea situaţiei statului de drept, combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei".
Rutte consideră că Bulgaria şi România nu au înregistrat suficiente progrese pentru a primi susţinerea Olandei în scopul aderării la Schengen.
Însă Rutte a insistat: "Ne opunem aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ceea ce dorim sunt garanţii absolute că cele două ţări aplică criteriile Schengen. Avem nevoie de rapoarte favorabile în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să confirme că cele două state fac ceea ce este necesar. Dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Există progrese, dar nu sunt suficiente".