Peste jumătate din totalul falimentelor în 2011 au fost în domeniile comerțului cu amănuntul, distribuției și construcțiilor, potrivit unui studiu realizat de Coface România.
Numărul falimentelor înregistrate în 2011 a crescut cu 4,42% față de 2010, când s-au înregistrat 21.692 de dosare de insolvență. Primele trei poziții ale clasamentului - comerț cu ridicata, comerț cu amănuntul și construcții – rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative și concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvențe înregistrate în 2011, respectiv 55%.
În studiul realizat de Coface au fost luate în considerare firme care și-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară și firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. La finalul lui 2011, un total de 22.650 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență.
Așadar, similar studiilor precedente privind situația insolvențelor, situația anului 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce privește primele 10 sectoare, acestea înregistrând cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență si rămânand neschimbate ca poziție. Astfel, comerțul cu amănuntul revine pe prima poziție, confirmându-se astfel persistența dificulăților de ordin financiar cu care se confruntă firmele din acest sector, din cauza orientării într-o ușoară scădere a pieței de consum către hypermarketuri și retaileri.
Construcțiile, în top 3 cu cele mai multe insolvențe
Construcțiile întregesc topul primelor trei sectoare cu cele mai multe insolvențe, ocupând poziția a treia în clasament. Acest sector a înregistrat o creștere constantă a numărului de insolvențe, astfel că numărul firmelor aflate în imposibilitate de a-și acoperi datoriile curente a crescut de două ori comparativ c