Astăzi Parlamentul Republicii Moldova a aprobat legea privind acordarea facilităților fiscale pentru industria IT. Vor fi impozitate două salarii medii pe economie, iar salariile mai mari de 7100 lei vor fi scutite de impozitul pe venit și asigurările sociale de 23%.
Am simulat mai jos câteva situații posibile referitor la scutirile de impozite pentru sectorul IT pentru salarii de 7100 lei, 10 mii de lei, 15 mii de lei, 20 mii de lei și 30 mii de lei (ms lui Gav pentru calcule). În grafic observați că statul va primi garantat impozite din două salarii medii pe economie (cel puțin 3400 lei impozite pentru fiecare angajat din sectorul IT), iar salariile mai mari beneficiază de reduceri considerabile la achitarea impozitelor. În acest mod, stimulăm companiile de IT să crească salariile pentru angajații din companiile lor și să creeze noi locuri de muncă pentru tineri, iar companiile care au achitat până acum salarii „în plic” – să treacă „pe alb”.
Legea a fost elaborată de mai multe ministere, cabinetul Prim-ministrului, deputați din Parlament și sectorul privat. După aprobare, ea a fost salutată de industria IT. Sigur că imediat au apărut și câțiva cârcotași, care au criticat-o, dar care nu au înțeles corect situația. Pentru ei vin mai jos cu câteva precizări.
1. Să înțelegem specificul industriei IT
Să ținem cont că industria IT nu concurează cu alte sectoare din economia națională, dar cu industriile IT din țările vecine, dar și alte țări din Asia. Astfel, este important ca Republica Moldova să facă faţă competiţiei pe piaţa regională de IT, unde facilităţile pentru companiile IT sunt pe termene îndelungate, cum ar fi: • România – din 2004 pentru o perioadă nedeterminată,
• Federaţia Rusă – din 2010 pană în 2019,
• Georgia – din 2010 pentru o perioadă nedeterminată,
• Belarus – din 2005 pană în 2020.
Există