De acum, din februarie 2012, o noua sintagma - tabloul de bord - va da batai de cap celor 27 de tari din Uniunea Europeana. Si Romaniei, deci. Eurostat (biroul de statistica al Uniunii Europene) a publicat zilele trecute, in premiera absoluta, o lista cu zece indicatori. Toti zece, laolalta, constituind un mecanism de alerta. Iata-i: soldul contului curent; pozitia investitionala internationala neta; cursul de schimb real efectiv; ponderea in exporturile mondiale; costul unitar al fortei de munca; evolutia preturilor caselor; creditul sectorului privat; datoria sectorului privat; datoria publica si rata somajului.
Analiza tabloului de bord va asigura an de an in fiecare tara si la nivelul Uniunii Europene detectarea dezechilibrelor macroeconomice. Iar ori de cate ori va suna alarma "va insemna ca se impun analize mai aprofundate". Si, poate, sanctiuni.
Tabloul se deschide cu soldul contului curent. Limitele fiind ferme: deficitul sa nu fie mai jos de minus patru la suta din PIB, iar excedentul sa nu depaseasca plus sase la suta. Iar deficitul, de numai minus patru la suta, trebuie sa fie acoperit de suma investitiilor straine directe. De "cavaleria grea", deci. Si scriu "cavaleria grea" sugerand acele capitaluri in piata globala ce pot fi asemanate cu caii solizi, de tractiune grea, ce vin intr-o tara si raman; cu investitiile de durata, asadar, in fabrici, in institutii financiare, in campanii comerciale. Spre deosebire de "cavaleria usoara": acele capitaluri speculative, care vin, dau lovitura si apoi pleaca. La mijloc fiind o optiune: pe care le dorim si pe care nu le dorim.
Preferabila e cavaleria grea: investitiile straine directe sau investitiile legate de investitiile directe. La Craiova, bunaoara, a fost o conjunctura favorabila: a venit cavaleria grea. Ford a investit acolo. Spre deosebire de "Tractorul" Brasov, unde cavaleria grea n-a pu