Foto: Sorin Lupşa / Agerpres „Disfuncţionalităţi” şi nici vorbă de „criză” în aprovizionarea cu morfină, susţine ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. „Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medicamente injectabile cu acţiune rapidă. Practicienii ştiu şi pot recomanda. Nu înţeleg de ce nu au explicat acest lucru”, le spune ministrul Sănătăţii colegilor săi, oncologi.
Dincolo de nuanţele în definirea unei realităţi dramatice, pacienţii cu cancer chiar n-au nici o vină că sunt bolnavi şi că oncologii n-au aflat că aveau posibilitatea de a le calma durerile şi cu alte medicamente injectabile. Dar şirul ghinioanelor din viaţa bolnavilor nu se termină aici. Deoarece, oficial, aflăm că sunt trei grupe de medicamente care oricând pot genera disfuncţionalităţi, ca să nu spunem o criză, similare morfinei. Prima: grupa medicamentelor oncologice ieftine, neinteresante din punct de vedere comercial, deoarece nu sunt profitabile.
În această grupă intră 30-40 de medicamente care nu mai sunt importate, care sunt necesare şi sunt aduse doar cu aprobarea ministrului. A doua: medicamente ieftine care ţin preţul de referinţă scăzut şi care nu se găsesc pe piaţă, motiv pentru care vor fi eliminate din lista de compensate şi gratuite. A treia: medicamente esenţiale, cu producător unic şi care reprezină un risc pentru sănătatea populaţiei dacă se repetă figura pe care a făcut-o producătorul de morfine când a decis să se retragă de pe piaţa noastră.
Aşadar, ce trebuie să ştim dacă avem neşansa unui cancer. Că 30-40 citostatice necesare nu există la noi. Că odată începută terapia ea trebuie continuată cu aceleaşi molecule pentru a ţine sub control boala. Că „incidente”, „disfuncţionalităţi” cum au fost cele cu morfina se pot întâmpla oricând. Că lista de compensate şi gratuite se va reduce foarte curând.
Mai trebuie să