La expoziţie, intitulată ‘Lux in arcana’ (Lumină asupra secretelor), deschisă miercuri la Roma, vizitatorii pot vedea actul de anulare a căsătoriei regelui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon, precum şi ‘dictatus Papae’ al lui Gregorie al VII-lea, manuscris din secolul al XI-lea care stabileşte puterile spirituale ale papalităţii.
În total, peste o sută de documente originale au fost alese din arhivele bine păzite ale Vaticanului. Muzeele Capitoliului găzduiesc până pe 9 septembrie această expoziţie extraordinară: ‘Este prima dată în istorie şi poate şi ultima când aceste documente părăsesc incinta Vaticanului‘, spun organizatorii într-un comunicat citat de Agerpres.
Printre celelalte comori se numără numirea pe tronul papal al lui Pietro Morrone (secolul al XIII-lea), devenit Celestin al V-lea, singurul papă din istorie care a demisionat. Un edict din secolul al XV-lea al lui Alexandru al VI-lea împarte Lumea Nouă între Spania şi Portugalia după ‘descoperirea’ Americii de către Cristofor Columb. Alte documente de mare valoare expuse sunt scrisori ale lui Michelangelo despre construcţia bazilicii Sfântul Petru, actul de abdicare a reginei Cristina a Suediei în 1654, dar şi o scrisoare despre mătase a împărătesei Chinei, Helena Wang, convertită la creştinism. Deosebită este şi scrisoarea şefului tribului indian Ojibwa, adresată în secolul al XIX-lea lui Leon al XII-lea, pe care-l numeşte ‘mare maestru al rugăciunilor, care îndeplineşte funcţiile lui Isus’.
Ultimul obiect de mare valoare este o scrisoare a Mariei Antoaneta, închisă la revoluţie, în care se poate citi: ‘Sentimentele celor care-mi împărtăşesc durerea…sunt singura consolare pe care o pot primi în aceste triste împrejurări.‘Expoziţia ‘Lux in arcana’ este deschisă din 29 februarie până pe 9 septembrie.
La expoziţie, intitulată ‘Lux in arcana’ (Lumină asupra secretelor), de