Ministrul Agriculturii consideră că majorarea preţului la ouă este generată de situaţia meteo şi de probleme pe lanţul de livrare din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor, dar speră că preţul va scădea în următoarele săptămâni, arătând că găina e "un organism viu" care face ouă în continuare.
"Preţul la producător nu s-a schimbat la ouă. Săptămâna trecută s-au livrat de la producători 1,2 miliarde de ouă. Creşterea preţului pe piaţă este o conjunctură momentană, cauzată şi de situaţia meteo din ultimul timp, şi probabil că cei care fac comerţ şi ştiu că, dacă nu mai vin ouă din import acum, că este mai greu pentru că s-au impus noi norme de bunăstare la păsările ouătoare, că nu mai este o ofertă aşa de mare pe piaţă, probabil că au crescut preţul", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
El a explicat că scumpirea ouălor a apărut pe lanţul de livrare al acestora şi a precizat că va discuta cu oficialii Consiliului Concurenţei despre această problemă.
"Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca şi în cazul ouălor, probabil, mai mult decât câştigă producătorul. Un ou este acum 35 de bani la producător, iar pe piaţă este 1,1 lei. Diferenţa este o marjă pe care şi-o împart diferiţi participanţi la lanţul de livrare pe piaţă. Eu totuşi sper că, în săptămânile următoare, preţul la ouă va scădea şi piaţa se va regla", a adăugat Fuia.
Comunicat de la Ministerul Agriculturii: Majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei
Majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei, ca urmare a schimbării sistemului de creştere a găinilor, şi nici de creşterea preţurilor de producător, susţine Ministerul Agriculturii, fără să prezinte însă şi motivele evoluţiei preţurilor.
Instituţia aminteşte că sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu mai poate fi utiliz