În mai puţin de un an, peste 8.000 de copii au fost bătuţi ori exploataţi de cei ce le-au dat viaţă.
Mama din Braşov care şi-a decapitat săptămâna trecută bebeluşul, tatăl din Cluj care a dispărut cu cei doi copii şi care e suspectat că i-ar fi ucis aduc în discuţie modul în care reuşeşte statul să-i protejeze pe cei mici de propriii părinţi.
Criminalii de azi sunt părinţii agresivi de ieri
Conform specialiştilor, astfel de cazuri macabre apar când un părinte îşi dezvoltă, în timp, apetitul agresiv faţă de propriul copil.
Esenţial este ca cei din jur, oameni simpli sau autorităţi, să reacţioneze când văd un copil în suferinţă. De multe ori, indiferenţa celor din jur duce la apariţia cazurilor extreme.
"Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul, poate sesiza autorităţile abilitate de lege să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă", spun reprezentanţii "Salvaţi Copiii" România.
La numărul 983, "Telefonul copilului" poate fi sesizată orice formă de abuz ori neglijenţă.
Părinţi trimişi în judecată
Conform datelor Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului, în 2010 au fost trimişi în faţa Instanţei 483 de părinţi care au fost violenţi faţă de copiii lor.
De asemenea, până la sfârşitul lunii septembrie 2011, 8341 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi de cei care le-au dat viaţă.
PROCEDURĂ
Ce trebuie să faceţi când observaţi că un copil este abuzat
Sorin Braşoveanu, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău spune că autorităţile pot lua un copil din familia lui, fără voia părinţilor, doar după ce cazul ajunge în instanţă.
La sate, vecinii trebuie să anunţe imediat Primăria, iar dacă nu se iau măsuri rapide, să sune la 983.
“Dacă faptele sunt grave, iar părinţii se opun intervenţiei, putem lua