Statele UE au decis să acorde Serbiei \"statutul de candidat\" la aderarea la UE, arată un proiect de declaraţie comună al şefilor de stat şi al guvernelor celor 27 de state reunite în această seară la Bruxelles. Sursa: AGERPRES
UPDATE "Consiliul European a acordat statutul de candidat Serbiei", se spune în textul redactat la începutul acestei seri, ceea ce înseamnă că un acord a fost atins în unanimitate de către statele membre UE.
România şi Serbia au semnat azi, la Bruxelles, un protocol privind statutul minorităţilor din cele două ţări, după ce partea română solicitase, în reuniunea de marţi a Consiliului Afaceri Generale (CAG), parafarea cât mai rapidă a unui astfel de document, informează Agerpres.
Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, şi de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a precizat, aseară, într-o emisiune la B1TV, că protocolul va preciza o temă extrem de importantă: dreptul oricărei minorităţi, inclusiv cea română, de a se autodefini ca atare. "Sârbii vor fi obligaţi, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei Europene - că aici este «deal-ul», nu este numai o chestiune bilaterală, devine o problemă multilaterală pentru Serbia, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei - să recunoască autorecunoaşterea pe care românii şi-o acordă, spunând «noi suntem minoritatea română», a explicat Diaconescu.
"Odată ce se autodefinesc a fi români, toate celelalte acorduri şi convenţii la care Serbia este parte, privind identitatea etnică, lingvistică, religioasă, dreptul de a avea biserici, de a avea şcoli cu predare în limba română, se aplică automat. În acest moment, cei care se consideră a fi români şi afirmă acest lucru nu au absolut nimic", spunea şeful diplomaţiei române.
Protocolul bilateral între România