România este într-un plin proces de schimbare, pe piaţa imobiliară, iar certificatul energetic şi clădirile verzi vor fi din ce în ce mai căutate pe viitor, sunt de părere jucătorii din domeniu.
"Situaţia cu certificatele s-a îmbunătăţit, în sensul că lumea a aflat şi a început să accepte necesitatea certificatului. Oamenii au înţeles rolul acestui act. La început, a fost privit ca o nouă cheltuială inutilă, dar când clienţii şi-au dat seama că prin acel certificat află lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici să îl solicite. Totuşi, încă este loc de mai bine", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Imopedia, Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici.
Potrivit acesteia, pe viitor, legislaţia se va schimba şi nicio tranzacţie nu va mai fi permisă fără certificatul energetic. Din punct de vedere legal, acest lucru nu este posibil nici acum, dar lipsa sancţiunilor îi face pe cei mai mulţi să neglijeze acest aspect. Acelaşi progres s-a resimţit şi în piaţa construcţiilor, unde tot mai mulţi dezvoltatori şi proprietari se gândesc să construiască verde.
"Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde. În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică", a precizat Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.
Schimbările ce urmează sunt cu atât mai evidente cu cât tot mai multe companii puternice, internaţionale, tatonează terenul pentru a intra în România cu investiţii de sute de milioane de euro