Deşi la nivel naţional există o platformă online care a costat zeci de milioane de euro, statul îi obligă pe medici să păstreze evidenţa şi în vechile catastife ale cabinetelor. În acelaşi timp, ei trimit raportări similare în scris către o altă instituţie şi completează cu aceleaşi date un nou registru informatic.
„Birocraţia continuă să ne afecteze activitatea. Medicii de familie trebuie să raporteze acelaşi lucru de patru ori. În unele cazuri este o muncă inutilă, mai ales dacă vorbim despre Registrul Unic de Vaccinări", a declarat Elisabeta Spătaru, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Pentru această nouă platformă informatică de evidenţă a vaccinărilor, datele ar fi putut să fie culese direct din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde oricum trebuie să fie trecută orice mişcare din cabinetele medicale.
„Ne-am oferit să le facem noi, medicii, gratuit, un program care să culeagă datele din SIUI, dar nu putem ajunge la nicio înţelegere. În plus, medicii de familie specializaţi în pediatrie care au sute de pacienţi cu multiple vaccinări în primii ani de viaţă trebuie să introducă, pentru fiecare dintre aceştia, toate datele relevante din 2007 până în prezent în Registrul Unic de Vaccinări. Pentru ei, asta înseamnă zile întregi de muncă irosite", a mai precizat Elisabeta Spătaru.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au confirmat că medicii de familie completează un registru al vaccinărilor şi în platforma SIUI.