Industria constructoare de avioane din hârtie are perspective luminoase. Au dovedit-o studenţii care visează să ajungă la Cupa Mondială.
Cerul n-a fost limita la concursul pe Bucureşti de avioane din hârtie, nici măcar tavanul. 160 de studenţi din Capitală au participat miercuri, în holul clădirii AN a Universităţii Politehnice, la faza pe oraş a competiţiei „Red Bull Paper Wings". Inginerii de la „Poli" n-au fost singurii concurenţi, ci s-au prezentat, cu demnitate, şi studenţi ai altor universităţi mai puţin tehnice.
Alte calificări locale au loc zilele acestea în Craiova, Braşov, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Secţiunile de întrecere sunt distanţa de zbor, durata de zbor şi zborul acrobatic. Cei mai buni trei „proiectanţi" pe ţară de la fiecare categorie vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Avioane din Hârtie, organizat în perioada 4-5 mai, la Salzburg, Austria.
Ca în copilărie
La măsuţele amplasate de o parte şi de alta a „pistei" se lucra de zor. Încrâncenaţi deasupra colilor A4, tinerii împătureau laturi, le teşeau cu echerul, interveneau şi cu foarfeca, dar nu prea mult. Probele se făceau pe margine. Industria de avioane din hârtie înregistra pierderi semnificative. Modelele se izbeau de stâlpi, pereţi sau de ceilalţi competitori.
Celuloza se încăpăţâna să nu zboare drept. Orice reuşită era sărbătorită cu aclamaţii studenţeşti. Au ieşit prototipuri ascuţite şi nervoase - pentru zborul de distanţă, boante la vârf şi cu aripi elegante - pentru acrobaţii, late şi cu marginile timid ridicate - ca să stea cât mai mult în aer.
Inginerii de la Arte
O gaşcă veselă îşi pregătea escadrila înainte de începerea concursului. Mai mulţi prieteni de la Arte veniseră în Poli să le arate inginerilor cum se fac avioane din hârtie. Dragoş şi Vicenţiu mărturisesc rapid că scopul lor e să se distreze, nu înainte însă de a între