Autorităţile române amână din 2007 liberalizare a preţurilor la energie deşi autorităţile europene solicită imperativ acest lucru.
La sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a trimis României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.
Probleme de competitivitate
Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011.
„Autorităţile nu au de ales şi vor trebui să renunţe la sistemul practicat în prezent de preţuri paralele. Este un angajament asumat de România", a declarat specialistul în sisteme şi pieţe de energie Jean Constantinescu.
Cum vor fi însă influenţate investiţiile dacă autorităţile vor liberaliza preţul la energie? Vor exista probleme de competitivitate în ceea ce priveşte produsele româneşti, dacă ţinem seama că investitorii se uitau când alegeau România şi la costurile cu forţa de muncă, la preţurile energiei şi materiei prime.
Oamenii de afaceri se vor adapta „din mers", vor alege domenii care sunt profitabile chiar şi în condiţiile majorării preţurilor la curent şi gaze, spune preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan.
„Când preţurile la curent electric şi gaze cresc, apar unele semne de întrebare pentru investitori. Însă investiţiile nu vor fi afectate într-o măsură foarte mare. Oamenii de afaceri investesc dacă afacerea aduce bani. Sunt domenii foarte profitabile cum este cel al energiei şi care extrem de atractiv pentru investitori. De asemenea, oamenii de afaceri se vor îndrepta mai mult spre domenii unde consturile cu energia sunt mai mici", a declarat Cristian Pârvan. @