Aceasta, prospăt întoarsă în câmpul muncii, va fi nevoită să-şi ia concediu fără plată, pentru a sta cu copilul.
În plus, noua prevedere legislativă va bulversa angajatorii şi va supraîncărca angajaţii rămaşi la serviciu.
De joi, 1 martie, a intrat în vigoare prevederea legislativă conform căreia taţii trebuie să-şi ia o lună concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani. Este o obligaţie care provine dintr-o directivă europeană care prevede ca tatăl să stea cât mai mult timp alături de copil şi să se implice în creşterea şi educarea acestuia. În cazul în care tatăl refuză să-şi ia concediu, familia va fi sancţionată: mama se va întoarce mai devreme cu o lună la serviciu sau nu va mai primi indemnizaţia timp de o lună.
Această lege se aplică pentru toţi copiii născuţi după 1 martie 2012.
Ce faci când se îmbolnăveşte copilul?
Bogdan Drăghici, preşedintele Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), atrage atenţia asupra unui aspect cu care se vor confrunta părinţii. Ce faci când trebuie internat copilul aflat în grija tatălui? "În acest context, dacă bebeluşul se îmbolnăveşte şi trebuie internat, el trebuie să fie însoţit de un părinte. Cum, din păcate, în România doar mama poate să fie însoţitor pentru copil, tatăl are degeaba concediu de creşterea copilului. Mama, întoarsă la serviciu timp de o lună, va trebui să-şi ia concediu fără plată pentru a putea sta în spital alături de copilul ei. Concediu medical pentru îngrijirea copilului nu va putea lua, pentru că ar fi ilegal atât timp cât tatăl este cel care se află în concediu pentru creşterea copilului", punctează Bogdan Drăghici.
Cu astfel de situaţii s-au confruntat, de-a lungul vremii, numeroşi taţi. "Soţia mea are un post cu muncă de răspundere şi nu poate să lipsească orcând. Eu pot. Însă nu am avut cum să stau cu fetiţa mea în vârstă de 5 a