\"La bulgari şi bărbaţii primesc mărţişoare!\" a devenit ştirea-mirare obişnuită din fiecare an, de 1 Martie. Ei bine da, aşa este, în Bulgaria, mărţişoarele nu sunt oferite numai femeilor, ci şi bărbaţilor. Sursa: Libertatea
Doar că ştirea devine din mirare poveste, deoarece prietenii noştri din vremuri de restrişte iubesc peste măsură sărbătoarea Mărţişorului. Atât de mult încât nici animalele nu scapă: în satele mici din munţi, oamenii le pun măţişoare pisicilor, mieilor, cailor, caprelor- ca să aibă şi ele noroc, iar casele au şi ele propriul mărţişor.
În anumite regiuni mărţişoarele sunt purtate în funcţie de statutul social: fetele nemăritate în partea stângă a rochiei, fetele bătrâne la degetul mic al mâinii stângi, iar bărbaţii căsătoriţi la şoseta dreaptă!
O amuletă specială
Bulgarii afirmă că tradiţia Martisorului este legată de hanul Asparuh, întemeietorul statului bulgar. Legenda spune că, pe când sora sa Huba şi fratele său Boian se aflau în prizonierat, hanul Asparuh le-a trimis un şoim care avea legat un fir de aţă albă pentru a le da de ştire că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reuşit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, Boian fiind ucis de urmăritori. Huba a dat drumul şoimului care avea legat de picior firul de aţă albă înroşit de sângele lui Boian, pentru a-l înştiinţa pe Asparuh despre moartea fratelui său. La aflarea veştii, de durere, hanul bulgar a poruncit soldatilor săi să poarte un fir de lână alba şi unul de lână roşie, pentru a-i feri de necazuri. Acest lucru s-ar fi întâmplat la 1 martie 681.
Mărţişoarele lor sunt asemănătoare celor din România. Şnurul este făcut din două fire de mătase: unul alb - care reprezintă femeia şi este simbolul longevităţii, şi celălalt roşu - simbolul bărbatului, al sănătăţii şi forţei fizice. La cele două fire de mătase răsucite între ele se ata