Recomandarea făcută joi seară de Consiliul European privind aderarea României la Schengen nu este o victorie, ci o tergiversare. Iată ce spune într-un interviu la RFI România şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. Liderii europeni recomandă ca România şi Bulgaria să primească în septembrie 2012 o dată clară de aderare la spaţiul de liberă circulaţie.
Pentru Marian Tutilescu, decizia de joi seară nu este "neapărat" o veste bună: "Nu neapărat. N-o privesc nici măcar ca pe o victorie. Este iarăşi o tergiversare privind luarea unei decizii pe acest subiect extrem de important, de fapt acest dosar european, că nu e vorba numai de problema României".
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne aminteşte că "la Consiliul JAI din 22 septembrie anul trecut a mai existat o astfel de situaţie, în care a fost prezentat compromisul franco-german privind aderarea în două trepte (…). Din păcate, această formulă nu a putut fi adoptată, iniţial din cauza opoziţiei finlandeze şi olandeze şi mai nou, când putea fi adoptată acum o ridicare a controalelor la frontiere pe 25 martie, din cauza opoziţiei singulare a Olandei".
Marian Tutilescu e de părere că "rezoluţia adoptată ieri (joi) de Consiliul European nu fixează neapărat un orizont, ci transferă problema în septembrie, când ar trebui să se ia o decizie, dar formularea este "recomandă" Consiliului JAI să se întoarcă la această problemă în septembrie, nu este o formulare tranşantă de genul "se va lua o decizie"".
În opinia lui Marian Tutilescu, "şansele unei aderări la Schengen în acest an nu scad, dar sigur că nici nu este o decizie tranşantă. Există premise ca în cazul obţinerii unui raport de etapă pozitiv pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, vara aceasta, Olanda să-şi schimbe poziţia. Dar din păcate este încă foarte mult relativism în ceea ce priv