* O toxina celulara mai putin cunoscuta ne submineaza grav sanatatea. Insa exista metode de a actiona contra ei. In primul rand, vitaminele B *
Cand se discuta despre riscurile ce ne ameninta sanatatea, ne-am obisnuit sa-i intalnim mentionati imediat pe cei patru "raufacatori" principali: hipertensiunea, obezitatea, diabetul si colesterolul marit. Insa, mai nou, trebuie sa adaugam inca unul: toxina celulara numita homocisteina. Ea este cercetata abia din anul 1992 si numerosi specialisti o considera mai periculoasa decat colesterolul, intrucat face sa creasca enorm riscul de infarct, dementa senila, accident vascular cerebral si depresie.
Substanta ia nastere ca un produs intermediar al proceselor metabolice desfasurate, secunda de secunda, in miliardele de celule ce alcatuiesc organismul nostru. Se descompun materiile de care corpul nu mai are nevoie si se formeaza altele, de insemnatate vitala pentru buna sa functionare. In acest context, apare homocisteina, un metabolit toxic, preluat in circuitul sanguin. Organismul incearca sa-l neutralizeze si pentru aceasta ii sunt indispensabile vitaminele B6, B12 si acidul folic.
Tocmai aici, oamenii se confrunta cu una din carentele importante ale alimentatiei moderne, care nu le mai asigura un aport suficient de substante bioactive. Tinerii consuma prea multe preparate de tip fast food, iar varstnicii asimileaza din ce in ce mai greu vitaminele din alimentele ingerate. Consecinta: nivelul homocisteinei urca, la fiecare zece ani, cu aproximativ 10%, astfel incat la persoanele cu varste cuprinse intre 85 si 95 de ani, el ajunge sa depaseasca limita normala chiar cu 60%.
Valorile crescute provoaca daune considerabile, in primul rand in sistemul circulator. Toxina distruge peretii arterelor si favorizeaza formarea cheagurilor de sange, urmarile fiind devastatoare: studiile confirma faptul ca nivelul