În condiţii de stres, ne concentrăm mai mult asupra consecinţelor pozitive pe care le-ar putea avea hotărârile noastre. Dar prin acelaşi mecanism rezistăm mai greu tentaţiilor.
Atunci când trebuie să luăm o hotărâre în condiţii de stres, ne gândim mai degrabă la ce-ar putea să meargă bine decât la ce-ar putea să meargă rău. Concluzia este surprinzătoare şi pentru specialiştii de la Universitatea Carolina de Sud, care au publicat un material pe această temă în revista Asociaţiei pentru Ştiinţe Psihologice. „De obicei, stresul este asociat cu experienţe negative şi te-ai aştepta să te gândeşti mai mult la eventuale eşecuri decât la reuşite. Dar nu este aşa“, spune Mara Mather, profesor la Universitatea Californiei de Sud.
Citeşte şi:
Vrei să scapi de stres? Apucă-te de curăţenie!
Mecanismele organismului stresat
Favorizează dependenţele
Acest lucru explică parţial şi rolul stresului în dependenţe, astfel că oamenii stresaţi rezistă mai greu tentaţiilor. Compulsia de a primi recompensa devine mai puternică sub stres, iar persoanele în cauză nu se mai gândesc la consecinţele nefaste pe care le are gestul lor. Cu alte cuvinte, hormonii de stres ne pregătesc pentru situaţii limită, dar ne fac şi uşor inconştienţi.
Şi în privinţa deciziilor luate sub stres există diferenţe între sexe: ei sunt mai dispuşi să-şi asume riscuri, ele sunt mai conservatoare.