In debutul lui Lucian Georgescu bantuie mai multe figuri paterne, dar si mai multe filme/genuri. Inspirat dintr-o povestire a lui Barry Gifford, scriitor-cult si prieten cu David Lynch sau Andrei Codrescu, "Tatal fantoma" e mai interesant prin povestile din spatele ecranului, pentru ca prin el insusi nu se sustine.
In spatele ecranului se afla in primul rand amintirea lui Ovidiu Bose Pastina, care trebuia sa regizeze filmul si care a murit prematur in aprilie 2006. Filmul primise un grant de productie de la CNC in 2004.
Dupa mai multe incercari de a gasi un alt regizor dupa disparitia prietenului sau, Lucian Georgescu - scenarist, cadru didactic la UNATC, publicitar - a inteles ca nu poate inchide filmul decat regizandu-l chiar el. Azi, printre interpretii secundari ai filmului se numara si fiul cel mic al lui Ovidiu Bose Pastina, Iosif.
"Tatal fantoma" pleaca de la o intamplare reala. In 2003, Barry Gifford a fost invitat in juriul Festivalului Transilvania (TIFF), iar unul dintre motivele pentru care a venit a fost dorinţa de a face unele cercetari despre misteriosul bunic din partea tatalui, Salomon Stein, despre care aflase la Viena (de unde acesta) emigrase in SUA la inceputul secolului, ca se nascuse in Imperiul Austro-Ungar, mai exact in Bucovina.
Venit asadar sa-si caute radacinile, Barry Gifford l-a cunoscut la Cluj-Napoca pe Lucian Georgescu, impreuna cu care a plecat dupa festival prin Bucovina. Cand au descoperit la sinagoga din Siret numele Salomon Stein, Gifford a spus ca misterul e mai atragator decat adevarul, dar intors acasa a scris un volum de povestiri non-fiction intitulat (dupa sfatul lui Andrei Codrescu) "The Phantom Father: A Memoir", din care lui Lucian Georgescu i-a atras atentia mai ales povestirea "Almost Oriental".
O figura paterna din film nu e doar bunicul lui Barry Gifford, ci s