Cele mai mari cinci bănci din SUA, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America şi Citigroup, sunt prea puternice şi ar trebui să fie divizate, apreciază preşedintele Rezervei Federale Dallas, Richard Fisher, care a atras atenţia că instituţiile financiare au dobândit după criza financiară o putere mult mai mare decât înainte, scrie Thomson Reuters.
"După criză, cele mai mari cinci bănci americane au o concentrare mult mai mare a depozitelor decât aveau înainte de criză", a afirmat Fisher.
Reforma americană Dodd-Frank şi legea de protejare a consumatorului includ mecanisme prin care autorităţile de reglementare pot diviza marile companii financiare, dar şi restricţii mari. "Scopul reformei Dodd-Frank a fost reducerea concentrării de putere. După criză, băncile au devenit mult prea mari pentru a se prăbuşi", a spus oficialul.
Un grup de avocaţi, academicieni şi economişti au vrut să pună capăt luna trecută erei băncilor "prea mari pentru a se prăbuşi", prima vizată fiind Bank of America.
Fisher a continuat evaluarea economiei americane, punând accentul pe cererea din partea consumatorilor. El spune că, deşi cererea determină creşterea economică, riscurile sunt în continuare foarte mari. Indicele încrederii consumatorilor în economia americană a atins maximul ultimului an în februarie.
În pofida semnelor recente de relansare a economiei, inclusiv crearea de noi locuri de muncă, revenirea economică generală a fost redusă, ceea ce a condus la discuţii atât în interiorul, cât şi în afara Fed-ului privind necesitatea achiziţiei suplimentare de active precum creditele ipotecare pe bază de obligaţiuni. La sfârşitul anului 2008, Fed-ul a redus până aproape de zero rata dobânzii de politică monetară şi de atunci a cumpărat active de 2.300 miliarde dolari într-o acţiune fără precedent de a impulsiona creşterea economică şi