Cetăţenia română obţinută pe repede înainte „costa" între 500 şi 1.000 euro. Banii erau împărţiţi între intermediari şi funcţionari publici. Mulţi dintre ei au ajuns ieri după gratii, fiind ridicaţi de procurorii Parchetului General.
Zeci de persoane, printre care şi cetăţeni din Republica Moldova, sunt anchetate de Parchetul General pentru că, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 500 şi 1.000 euro, sau alte ,,atenţii", au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova. Astfel, potrivit unui comunicat al Parchetului, dintre cei anchetaţi 20 sunt cei consideraţi intermediari ai „afacerii", doi sunt lucrători ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, doi la la Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor Bucureşti, Biroul de Evidenţă a Persoanelor nr. 5 şi alţi doi lucrează la Serviciul de Stare Civilă Sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă). Procurorii au făcut ieri percheziţii în 32 de locaţii din Chitila, Otopeni, Bucureşti şi Teleorman, 50 de persoane fiind în total conduse la sediul parchetului pentru audieri. Şeful de la Evidenţa Popu-laţiei de la Sectorul 1 a decedat când a auzit de ancheta care are loc prin-tre subordonaţii săi. Parchetul General a comunicat că acesta nu avea nici o calitate în dosar.
Cum se lucra
În urma anchetei, procurorii au descoperit că metoda folosită consta în remiterea de către cetăţenii din Republica Moldova interesaţi a actelor şi sumelor de bani intermediarilor. Banii ajungeau la aceste persoane prin intermediul unor cărăuşi (şoferi de microbuze care efectuau curse regulate între municipiul Chişinău şi municipiul Bucureşti), iar cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul ţărilor UE remiteau sumele de bani prin transferuri