Mihail Sergheevici Gorbaciov, născut pe 2 martie 1931, fost conducător al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990…Toate acestea se ştiu deja, iar ceea ce se nu prea se ştie despre ultimul lider al URSS iese la iveală din cărţi care fac deliciul cititorilor ruşi.
O ceafă fină
În primul rând este vorba despre picanteriile romantic istorisite de către scriitorul şi fostul diplomat rus Vladimir Fedorovski în "Viaţa secretă a ţarinelor". Mihail Sergheevici, născut în satul Privolnoie, într-o familie de ţărani (până la vârsta de 15 ani lucrase la "colectivă"), a cunoscut-o pe Raisa, viitoarea soţie în anii '50.
El urma la Moscova cursurile Facultăţii de Drept, iar ea era pe atunci studentă tot la Moscova, dar la filosofie. Venea din Siberia, mama casnică, tatăl ceferist, bunicul troţkist. "Mihail o remarcase deja de câteva ori la clubul studenţilor pe acea fată îmbrăcată foarte îngrijit.
Nu reuşea să-şi mai ia ochii de la fulgii de zăpadă topiţi care luceau în genele ei lungi", notează Fedorovski. "La bibliotecă, cu o carte pe genunchi, îşi înclina capul, oferind privirilor admiratorului ei o ceafă fină până acolo unde începea curba umerilor."
Gorbaciov luptase ca să se apropie de această fată frumoasă şi inteligentă: "Sub aerul ei de copil bosumflat, această Cenuşăreasă moscovită nu era deloc o novice", mai spune Fedorovski. De altfel, Gorbaciov va sublinia mai târziu, undeva în amintirile sale: "Cum am văzut-o pe această micuţă, am trăit numai frământare şi fericire".
Credea că o va pierde după ce ea i-a spus că e mai bine să rupă relaţiile, deoarece nu e pregătită psihic - tocmai se despărţise de alt bărbat. Dar Mih