MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Nu exista, practic, un tratament medicamentos sau naturist pentru anevrismul aortic, singura metoda practicata fiind cea chirurgicala, si aceasta doar daca riscul estimat de ruptura depaseste riscul chirurgical. Un anevrism poate sa apara pe orice vas sanguin, inclusiv in vasele mari ale creierului, insa este cel mai probabil sa apara intr-o artera (in mod particular in aorta), fiind favorizat, in principal, de presiunea arteriala crescuta.
In plus, expansionand peretele arterial, un anevrism reprezinta in mod frecvent o acumulare de colesterol, calciu si chiar coaguli mici de sange, fenomen ce duce la slabirea si fragmentarea fibrelor musculare ale peretelui arterial, care vor fi inlocuite de un tesut cicatriceal. In ciuda tuturor acestor schimbari si a largirii anormale a unui vas sanguin, sunt situatii in care lumenul (canalul central al arterei) poate ramane in limite normale.
Totusi, un anevrism aortic, la fel ca hipertensiunea arteriala si unele forme de boala coronariana, poate fi o cauza amenintatoare de viata, chiar o cauza de moarte subita.
Daca anevrismul este mic si nu produce simptome in momentul in care este descoperit, nu sunt necesare modificari ale activitatii dvs., dar o examinare ultrasonografica sau o tomografie computerizata periodica trebuie efectuate pentru a determina daca anevrismul creste. In general, anevrismul are o rata de crestere de 3-6 mm pe an si, de obicei, nu provoaca simptome pana cand sangele nu ajunge sa "balteasca" in peretele balonat al arterei.
Riscul de ruptura anevrismala creste cu cat anevrismul este mai mare, iar daca acesta se rupe, hemoragia masiva poate duce la soc, pierderea constiintei si deces. Pentru a nu se ajunge in astfel de situatii, ca urgenta sau ca masura preventiva,