Lichidităţile de aproape 530 miliarde euro injectate de Banca Centrală Europeană în 800 de bănci oferă speranţă pentru economia zonei euro ameninţată de recesiune, dar şi pentru monedele din Europa de Est, însă analiştii şi unii oficiali, printre care se află şi şeful Bundesbank, se tem că fondurile puse cu uşurinţă la dispoziţia sistemului bancar nu fac decât să submineze rezistenţa acestuia.
BCE a pus miercuri la dispoziţia băncilor din zona euro împrumuturi de 529,5 miliarde euro, scadente la trei ani şi cu o dobândă de 1%, în cel mai recent efort de a domoli criza financiară care a intrat deja în al treilea an. Creditele au fost accesate de 800 de bănci. În decembrie, printr-o operaţiune similară BCE a distribuit 489,2 miliarde euro către 523 de bănci, scrie The Wall Street Journal.
Spre deosebire de decembrie, în oferta de miercuri banca centrală a relaxat cerinţele privind garanţiile, iar consecinţa a fost că lichiditatea a atras un număr mare de instituţii financiare mărunte, precum băncile constructorilor auto.
Preşedintele BCE a declarat, anterior operaţiunii, că băncile au folosit lichidităţile primite în decembrie pentru răscumpărarea obligaţiunilor care ajung la maturitate în primul trimestru al acestui an, dar acum instituţiile financiare "vor fi mai înclinate să utilizeze banii - ceea ce de fapt a fost intenţia noastră de la început - să extindă creditul în economia reală", potrivit Bloomberg.
Datele BCE arată că băncile preferă să-şi păstreze fondurile în depozitele instituţiei în loc să le lase să circule pe piaţa interbancară sau în economie.
Operaţiunea derulată de BCE în decembrie a impulsionat semnificativ revenirea obligaţiunilor Italiei şi Spaniei, state luate în colimatorul pieţelor din cauza problemelor economice şi financiare. Băncile spaniole şi italiene au folosit o parte din acele fonduri pentru a achiziţiona