Mihail Prohorov, miliardar îmbogăţit în perioada haotică a anilor 1990 şi candidat la alegerile prezidenţiale din 4 martie, a intrat în politică doar de câteva luni şi se prezintă ca reprezentantul unei noi generaţii capabilă să modernizeze Rusia, relatează AFP.
În vârstă de 46 de ani, acest adept al kick-boxing-ului şi surfer pasionat ce măsoară peste doi metri înălţime se clasează printre cei mai bogaţi 50 de oameni de afaceri ai lumii, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari, conform revistei Forbes.
O reuşită care nu predispune la lansarea în politică într-o ţară unde oamenii de afaceri au învăţat să nu i se opună lui Vladimir Putin pentru a nu avea aceeaşi soartă ca Mihail Hodorkovski, fost magnat al petrolului încarcerat din 2003.
Însă Mihail Prohorov a făcut primi paşi în politică prin aprobarea puterii atunci când a fost propulsat în iunie 2011 la conducerea micului partid de dreapta Pravoe Delo (Cauza Dreaptă).
El a fost totuşi înlăturat câteva luni mai târziu pentru că a dat dovadă de prea multă autonomie în raport cu Kremlinul, conform observatorilor.
Motivele reale ale candidaturii provoacă dezbateri
Această dezamăgire nu l-a împiedicat să revină la conducere după alegerile legislative din decembrie. La câteva zile după prima manifestaţie pentru contestarea victoriei partidului de guvernământ Rusia Unită în alegerile marcate, conform opoziţiei şi observatorilor, de fraude masive, Mihail Prohorov şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.
Deşi acesta afirmă că împărtăşeşte ideile opoziţiei liberale, motivele sale reale provoacă dezbateri şi mulţi văd în spatele acestei decizii o manevră a puterii pentru a da campaniei electorale o alură democratică şi a întrece opoziţia tradiţională.
În opinia lui Nikolai Petrov, de la filiala rusă a centrului Carnegie, "Prohorov depinde în totalitate de Putin".
"Occi