Incet, aproape pe nesimtite, primavara vine! Vine odata cu primele raze de soare, furisate printre nori, cu primele adieri calde ale vantului. De la o zi la alta, stratul de zapada se subtiaza aproape vazand cu ochii. Iar de sub invelisul alb si rece, ce minune!, apar firave tulpinite verzi, cu un curaj aproape nebun. Noptile inca sunt geroase, mai cad fulgi de zapada, dar plantele ale caror radacini au dormit peste iarna in pamant si-au inceput deja - va vine sa credeti sau nu - marsul triumfal spre viata.
Tulpinile lor inca firave par sa fie imunizate la frig, iar radacinile care le sustin sunt veritabile camari de energie, asa ca plantele infrunta cu eroism ultimele urme ale iernii. Iar despre unul dintre acesti eroi vegetali vom vorbi in cele ce urmeaza. Numele sau este "lemnul-dulce" si, desi nu prea seamana a nume de erou, cartea sa de vizita este pur si simplu uluitoare. Radacina sa, care se recolteaza chiar acum, la inceput de primavara, este un medicament care a salvat milioane de vieti. Sa cunoastem, asadar, mai bine aceasta vedeta a inceputului de primavara.
Carte de vizita
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este o planta iubitoare de soare si lumina, care creste in albiile secate ale raurilor si in luncile neimpadurite. In popor i se mai spune si raculet, dulcisor sau iarba dulce, datorita gustului radacinii sale. Frunzele sale, care in curand vor iesi la lumina, sunt fine si inchise la culoare, florile sunt mici si albe si are o radacina foarte puternica, care strapunge solurile dificile si pietroase. Il intalnim in Oltenia, in sudul Moldovei (judetul Vrancea) si in Banat, fiind adus din indepartata Indie si aclimatizat in tara noastra, cu mii de ani in urma. Este o planta care a produs in ultimele decenii o adevarata revolutie in industria farmaceutica, efectele sale imunostimulente si hormonale foarte puternice, dar nu